Jak jsem začala chodit do solárka
Svojí první permanentku jsem dostala k letošním narozeninám. Do té doby jsem jen kolem modře podsvícených oken procházela. A můžu říct, že dostat permici v zimě je super. V první řadě jde o parádní relax a odpočinek. Světlo a teplo solária mi i pomáhá lépe překonat jarní únavu, když se nám ta zima pořád vrací. A ještě jeden bonus – tmavá barva zeštíhluje. Opálení dokáže skrýt drobné nedostatky a zeštíhlit.
- Jak jsem začala chodit do solárka
- Slunce i solária vyzařují stejné UV záření, neexistuje mezi nimi rozdíl
- Všeho s mírou
- Vitamin D je Dobrý
- Rybí olej a omega-3
- Je důležitý vyvážený poměr omega 3 mastných kyselin?
Pokud není dost slunečního svitu venku, navštěvujte solária. Má to své benefity.
Slunce i solária vyzařují stejné UV záření, neexistuje mezi nimi rozdíl
Sluneční záření přirozeně zvyšuje imunitu. Dokonce se udává, že snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Dokáže totiž měnit cholesterol a ergosterol na vitamin D. Sluneční svit zvyšuje i svalovou sílu a výkonnost. Již staří Římané a Řekové trénovali své sportovce na slunci, protože dobře znali jeho vliv na růst svalů. Pobyt na slunci (nebo v soláriu) totiž zvyšuje produkci mužského hormonu testosteronu.
Dochází taky k lepšímu využití energie, což odstraňuje celkovou únavu, snižuje stres a solární lázeň je vhodná pro regeneraci.
Všeho s mírou
Podle instrukcí na internetu si najděte svůj fototyp a poraďte se s obsluhou solária. Pak zvažte, jaké časové intervaly opalování si zvolíte. Nechoďte do solária a na slunce ve stejný den, aby nedošlo k překročení denní dávky ultrafialového záření a tím ke spálení kůže. Používejte před opalováním výhradně speciální solární kosmetiku. Nepoužívejte do solária před opalováním kosmetiku určenou na slunce s UV faktorem. Opalujte se pravidelně, ale s rozumem. Nic se nemá přehánět. Jen přirozené hnědé zbarvení těla je znakem sportovního ducha, atraktivnosti a zdraví.
Vitamin D je Dobrý
Hlavním úkolem vitaminu D v našem organismu je regulace metabolismu minerálních látek – především vápníku a fosforu. Podílí se na ukládání vápníku do kostí a tedy i na zdraví našich kostí a zubů. Nemalý vliv má vitamin D také na správnou funkci imunity, svalů a dělení buněk.
Tvorba vitaminu D v lidském organismu souvisí se slunečním zářením.
Vitamin D si člověk dokáže z určitých látek (tzv. provitaminů) vytvářet v pokožce účinkem UV záření již po 15 – 20 minutách pobytu na slunci.
Vliv vitaminu D na hubnutí
Některé důkazy naznačují, že dostatečný příjem vitamínu D může podpořit hubnutí a snížit množství tuku v těle.
V jiné studii byly ženám s nadváhou a obezitou podávány doplňky stravy s vitamínem D, a to po dobu 12 týdnů. Po skončení studie sice u žen nedošlo k poklesu tělesné hmotnosti, ale bylo zjištěno, že vyšší hladina vitamínu D v krvi pomohla odbourat tělesný tuk a snížit jeho množství v organismu.
- Studie naznačují, že vitamín D pravděpodobně blokuje tvorbu nových tukových buněk v těle.
- Kromě toho také brání ukládání tukových buněk, čímž účinně brání hromadění tuku.
- Pokud máte dostatek vitamínu D nemusíte se vážení bát.
Rybí tuk jako součást zdravého životního stylu
Zdrojů potravin s vitaminem D je u nás na pováženou. Tyto potraviny ho neobsahují ani nijak velká množství. Pro splnění doporučené denní dávky by tak bylo potřeba zkonzumovat například 200 g lososa žijícího volně v moři a z našich ryb kupříkladu celý 1 kg štiky. Naši pestrou stravu bychom tak v tomto případě určitě mohly podpořit nějakým vhodným doplňkem stravy, kterých na trhu najdeme spoustu.
Rybí olej a omega-3
Doby, kdy se musel rybí olej polykat po lžících, naštěstí už pominuly. Rybích olejů je na trhu stejně hodně jako ryb ve vodě.
Jak vybrat kvalitní rybí olej?
Kapsle by měly mít vysoký podíl EPA + DHA Omega 3 mastných kyselin (> 50% kapsle). EPA a DHA Omega 3 mastné kyseliny jsou jako „účinné látky“ každého rybího oleje. Hlavní důvod, proč rybí olej vlastně užíváme. Kapsle kvalitního rybího oleje by měla obsahovat min. 50% EPA a DHA Omega 3 mastných kyselin. Kromě nich můžeme totiž narazit v doplňku stravy i na jiné mastné kyseliny, které však nejsou z pohledu zdraví tak zásadní. Dalším vodítkem pro výběr by mělo být minimum přidaných látek. Vybírejte doplňky s minimem konzervantů, plnidel, aromat či jiných aditiv.
Doplněk stravy obsahující rybí tuk vybírejte tak, aby splňoval doporučenou denní dávku EPA a DHA – to je minimálně 250 mg dohromady. Pokud se ve složení setkáte s nižším množstvím, podívejte na dávkování.
Hlídejte si poměr cena: výkon. Ne všechno drahé je i kvalitní
Je důležitý vyvážený poměr omega 3 mastných kyselin?
Ve spojitosti s omega 3 mastnými kyselinami se také dost často mluví o omega 6 mastných kyselinách, které nejsou pro lidské tělo tolik prospěšné. Proč? Problém není ani tak v jejich podstatě, tak jako v naší západní stravě, která je na omega 6 mastné kyseliny dostatečně bohatá (zdrojem je červené maso, vejce a tučná jídla).
To znamená, že jich máme z běžné stravy dostatek a tak není potřeba je tělu dodávat formou doplňků stravy či jiných přípravků. Někdy jich dokonce vlivem jednostranného a nevyváženého stravování máme nadbytek, což může vést například ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Podle výzkumů poměr u dnešní populace dosahuje 12:1 ve prospěch omega 6 mastných kyselin.
Jako správné řešení pro vybalancování tohoto poměru se nabízí větší konzumace ryb a mořškých plodů nebo potravinových doplňků s rybím tukem.