Nezapomínejte na snídani
Patříte do té skupiny lidí, kteří bez snídaně neudělají ani krok a těší se na ni? Ani při hubnutí nemusíte svůj oblíbený ranní rituál opouštět. Právě naopak. Snídaně je při hubnutí velmi podstatná.
- Nezapomínejte na snídani
- Pozor na cukry!
- Bílkoviny zasytí nejen při snídani
- Tichý pomocník při hubnutí – vláknina ke snídani
- Ovoce nebo zelenina v každém jídle, takže samozřejmě i ve snídani
- Ranní ptáče lépe snídá
- Recept na snídani: na čokoládový mug cake
- Zkuste další recepty na kruhovy.cz
Pokud jde člověk spát v rozumnou hodinu, má ráno nízkou hladinu cukru, málo vitamínů, živin a dalších látek. Snídaně je tedy perfektní možností, jak tyto látky doplnit. Dopoledne tak budete aktivnější, nebude vás honit mlsná a na oběd toho sníte podstatně méně.
Pozor na cukry!
Až příště půjdete nakupovat, mrkněte do regálu s cereáliemi nebo müsli. Velká část z nich je plná cukru (až kolem 30 g ve 100 g výrobku), s trochou přidaných vitaminů a minerálních látek. Aby se neřeklo.
Jak na to?
1.) Vybírejte neslazené, celozrnné cereálie.
2.) Volte plátek celozrnného toastu s kvalitní marmeládou s vysokým podílem ovoce.
3.) Ovesnou kaši neslaďte a potřebné grády ji dodejte raději horkým lesním ovocem, ořechy nebo ořechovým máslem. I protein propůjčí kaši jeho specifickou chuť.
Bílkoviny zasytí nejen při snídani
Právě bílkoviny se postarají o to, abychom za půl hodiny po jídle v tajných skrýších nehledaly, co dalšího ještě sníst.
Jak na to?
1.) K celozrnnému toastu s arašídovým máslem a banánem ještě přidejte třeba Skyr nebo řecký jogurt s nízkým obsahem tuku.
2.) Do ovesné kaše přidejte protein. Dodá potřebné bílkoviny a v závislosti na zvolené příchuti příjemně ochutí.
3.) Pokud nejste fanynka sladkých snídaní, zkuste třeba tvarohovou pomazánku s lososem, kváskovým chlebem a zeleninou.
4.) Nebo vsaďte na klasiku v podobě vajec na tisíc způsobů, k tomu dohoďte zeleninu a celozrnné pečivo.
Tichý pomocník při hubnutí – vláknina ke snídani
Vláknina zaručí delší pocit sytosti, pomáhá našemu zdravému zažívání a udržuje správnou hladinu cholesterolu. Problémem jsou rafinované obiloviny, pečivo a ultrazpracované sladké pečivo. Takové potraviny jsou chudé na vitamíny, minerální látky a vlákninu.
Jak na to?
1.) Pečivo vybírejte ideálně s vyšším podílem celozrnné nebo žitné mouky.
2.) Do sladkého pečení zapojte ovesné vločky a nutričně hodnotnější druhy mouky. Obsah vlákniny také zvýšíte přidáním ovoce nebo Psyllia (či jiné rozpustné vlákniny).
Ovoce nebo zelenina v každém jídle, takže samozřejmě i ve snídani
Zelenina a ovoce mají obvykle málo kalorií, ale zato obsahují spoustu vitaminů a minerálních látek. Sníst bychom měli asi 600 g zeleniny a ovoce za den, přičemž zelenina by měla tvořit tu větší část. Ovoce je sice zdravé, ale nepřehánějte to s jeho množstvím: 1−2 kusy za den stačí. Jezte ho tak, jak ho příroda nabízí. Proto je lepší se zakousnout do čerstvého jablka, než ho odšťavňovat, a ochudit se tak o prospěšnou vlákninu.
Jak na to?
1.) Do snídaňové omelety přidejte čerstvý listový špenát a rajčátka.
2.) Sendvič z žitného chleba, žervé a plátkového sýra vytuňte listy salátu a křupavou okurkou.
3.) Bílý řecký jogurt s müsli doplňte o nakrájený pomeranč, kiwi nebo jablko.
Ranní ptáče lépe snídá
Ráno se vám nechce z postele, neustále odsouváte budík, až vám nakonec nezbude žádný čas na přípravu snídaně? Pak vezmete útokem první pekárnu, kterou potkáte? Slaninový rohlík, máslový croissant nebo snad nugátový koblížek? Nene, tohle správná cesta nebude.
Jak na to?
1.) Buďte chytřejší a připravte si snídani předem.
2.) Když vás opravdu tlačí čas, čokobanánový mug cake máte připravený za chvíli.
Recept na snídani: na čokoládový mug cake
Ingredience:
- 3 lžíce ovesných vloček
- 30 g čokoládového proteinu
- /2 lžíce kakaa
- 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku
- 1 špetka soli
- 1/4 hrnku kokosového mléka
- 1 banán
- 2 lžíce malin
- 1 vejce
- arašídové máslo
Postup: Smícháme všechny suché ingredience. Rozmačkáme banán, rozmícháme jej v mléce společně s vejcem a poté přidáme ke zbytku směsi. Směsí naplníme hrníček a dáme jej do mikrovlnky zhruba na 3 minuty (výkon kolem 700 W). Vrch ozdobíme arašídovým máslem, popřípadě jiným toppingem.